Marjoleine de Vos, Afdalingen — Op zoek naar onsterfelijkheid in de antieke mythes, 2017, 72 blz.
Gekocht: maart 2017, Godert Walter
Uitgelezen: maart 2017
★★★☆☆

Een tussendoortje van twee euro vijftig.

Themaboekje 2017, Week van de Klassieken.

Sara Maitland, How to Be Alone, The School of Life, 2014, 162 blz.
Gekocht: september 2016, Van der Velde 1
Uitgelezen: februari 2017
★★★★☆

Een mens is een sociaal dier, en iedereen die zich niet dagelijks omringt door familie en vrienden heeft een ziekelijke afwijking. Dat is het idee dat je in de huidige maatschappij wordt opgedrongen.

Sara Maitland schrijft dat dat idee niet klopt. Ze laat zien dat er andere manieren van leven zijn voor de mens. Dat een bestaan in afzondering van de medemens even waardevol kan zijn. Dat die afzondering een vorm van rijkdom biedt die in gezelschap niet toegankelijk is.

Dat biedt hoop.

Je moet wel een lijf hebben dat een beetje meewerkt.

doornen

kleur

Roy F. Baumeister & John Tierney, Wilskracht — De herontdekking van de grootste kracht van de mens, 2011/2016, 294 blz.
Gekocht: februari 2017, Bol.com
Uitgelezen: februari 2017
★★★☆☆

Interessant hoe dit boek wilskracht onder de aandacht brengt door te laten zien wat voor rol het in het leven kan spelen.

Maar het lezen van dit boek vraagt doorzettingsvermogen vanwege de eindeloze opsomming van laboratoriumonderzoekjes. We weten inmiddels dat die onderzoekjes vaak niet reproduceerbaar zijn. En een concept dat de centrale rol speelt in het boek, dat van de egodepletie, is gebaseerd op onderzoek dat inmiddels is weerlegd.

Het boek eindigt met een weinig vertrouwenwekkend allegaartje van dingetjes die je zou kunnen doen om je wilskracht te vergroten.

Wilfried de Jong, Zweefduik, 2016, 170 blz.
Gekocht: augustus 2016, ’t Hartje
Uitgelezen: februari 2017
★★★★☆

Ongemakkelijke verhalen. Niet dat ze slecht geschreven zijn. Integendeel. Maar het brengt je als lezer in situaties die je iets te dicht op de huid zitten. Goed boek.

Christina van der Feltz-Cornelis, Het stressbeeld — Over de samenhang tussen lichamelijke en psychische aspecten van stress, 2015, 263 blz.
Gekocht: oktober 2016, Van der Velde 1
Uitgelezen: januari 2017
★★★★☆

Als je het verband tussen stress en psychische en lichamelijke klachten wilt begrijpen, en als je er wat aan wilt doen, dan moet je dit boek lezen.

T.C. Boyle, The Terranauts, 2016, 508 blz.
Gekocht: december 2016, Godert Walter
Uitgelezen: januari 2017
★★★★☆

T.C. Boyle kan meeslepend schrijven. Dat laat hij ook in dit boek zien.

Het verhaal is gebaseerd op Biosphere 2, voor dit boek omgedoopt naar Ecosphere 2. Het vertelt over het leven in de kas, en het gaat vooral over de onderlinge relaties van de mensen in en buiten de kas. De wetenschap ligt wat op de achtergrond.

Alhoewel het verhaal met vaart wordt verteld is het toch een flinke kluif om uit te lezen. Dat komt doordat geen van de personages echt sympathiek is. Iedereen lijkt te worden gedreven door nogal kleinzielige motieven, en dat leidt dan ook tot hoogoplopende conflicten.

Maurits Martijn + Dimitri Tokmetzis, Je hebt wél iets te verbergen — Over het levensbelang van privacy, 2016, 223 blz.
Gekocht: september 2016, De Correspondent
Uitgelezen: januari 2017
★★★★★

Iedereen die wel eens op internet komt moet dit boek lezen.

Overheden, bedrijven en criminelen weten veel meer van je dan je denkt. En de gevolgenden kunnen ernstig zijn, zowel persoonlijk als maatschappelijk.

Goed onderzocht, goed geschreven, zeer verhelderend boek.

James Tiptree Jr, Two Great Novels, 2016, 702 blz.
* Up the Walls of the World, 1978
* Brightness Falls From the Air, 1985
Gekocht: november 2016, Van der Velde 3
Uitgelezen: december 2016
★★★★☆

Alice Bradley Sheldon, who wrote most of her science fiction under the name James Tiptree, Jr, was a master of the short form, winning two Hugo Awards, three Nebulas and a World Fantasy Award for her short fiction. This omnibus contains her only two novels.

Ik kocht dit boek omdat ik wel weer eens echte sf wilde lezen. Even helemaal weg van het nu. Het eerste boek, Up the Walls of the World, brengt je zo ver weg dat ik aan het eind snakte naar alledaags realisme. De zweem van New Age ligt mij niet zo goed. Bijzonder en meeslepend is het wel.

Het tweede boek, Brightness Falls from the Air, is meer “down to earth”, al speelt het aan de uiterste rand van ons melkwegstelsel. Het is vooral een spannend verhaal.

Stine Jensen, Go East — Een filosoof reist door de wereld van yoga, mindfulness en spiritualiteit, 2015, 232 blz.
Gekocht: december 2016, Van der Velde 3
Uitgelezen: december 2016
★★★★☆

Geen afstandelijke behandeling van het onderwerp, zoals je misschien van een filosoof zou verwachten. Stine Jensen duikt onder in de yoga, ze volgt een pittige cursus, en staat in het holst van de nacht onder de koude douche. Wel neemt ze in de beschrijving van haar ervaringen de filosofische invalshoek mee. En die combinatie van ondergaan en kritische reflectie is wat dit boek zo boeiend maakt, al vind ik het spijtig te lezen dat de filosoof het lijkt te verliezen van de zweefdenkerij.

Hoe boeiend ook, dit boek maakt duidelijk dat yoga absoluut niet de weg is voor mij. Het enige doel van yoga lijkt gelukkig worden. En dat bereik je door peperdure opleidingen te volgen, en heel veel onzin te slikken, Je moet je ego overboord zetten, en je onderwerpen aan het grote ego van de leermeester. Alsof het expliciete streven naar persoonlijk geluk geen egoïstische doelstelling zou zijn.

Mijn ego is me lief. Dat kan best een steuntje gebruiken. Voor mij geen yogameester die me m'n ego wil afpakken.

Auke Hulst, En ik herinner me Titus Broederland, 2016, 267 blz.
Gekocht: oktober 2016
Uitgelezen: december 2016
★★★★☆

Moeilijk te categoriseren. Op de rand van fantasy, maar het doet meer denken aan de realistische roman Kinderen van het Ruige Land. Dit boek is heel anders. Meer gestileerd, minder rauw, maar met een wel heel negatief mensbeeld.

Een erg goed boek, maar ik had moeite het te waarderen.