blurredlines2016:

almavio:

Cecil Beaton (1904-1980) | Marilyn Monroe, 1956

…..

Fiona Mozley, Elmet, 2017, 311 blz.
Gekocht: augustus 2017, Amazon.de
Uitgelezen: mei 2018
★★★★☆

Na Exit West en Solar Bones is dit het derde (en laatste) boek van de Man Booker prize 2017 longlist dat ik lees.

Bij een eerdere leespoging had ik het boek na een enkel hoofdstuk weggelegd. Pas veel later ben ik er opnieuw in begonnen. Het is een boek waar je je even aan over moet geven, maar dan sleept het je al snel mee.

Citaat van Amazon:

The family thought the little house they had made themselves in Elmet, a corner of Yorkshire, was theirs, that their peaceful, self-sufficient life was safe. Cathy and Daniel roamed the woods freely, occasionally visiting a local woman for some schooling, living outside all conventions. Their father built things and hunted, working with his hands; sometimes he would disappear, forced to do secret, brutal work for money, but to them he was a gentle protector.

Narrated by Daniel after a catastrophic event has occurred, Elmet mesmerizes even as it becomes clear the family’s solitary idyll will not last. When a local landowner shows up on their doorstep, their precarious existence is threatened, their innocence lost. Daddy and Cathy, both of them fierce, strong, and unyielding, set out to protect themselves and their neighbors, putting into motion a chain of events that can only end in violence.

As rich, wild, dark, and beautiful as its Yorkshire setting, Elmet is a gripping debut about life on the margins and the power—and limits—of family loyalty.

Bill Burnett, Dave Evans, Designing Your Life — Build a life that works for you, 2016, 205 blz.
Gekocht: april 2018, Van der Velde 3
Uitgelezen: mei 2018
★★★☆☆

Bezit je de volgende eigenschappen?

  • Amerikaans staatsburger, wonend in de VS
  • jong
  • welgesteld
  • hoog opgeleid
  • extravert
  • twijfelend over je carrièreplanning

Dan is Designing Your Life het boek voor jou.

Andere lezers kunnen er misschien een of twee bruikbare ideetjes uithalen.

Junot Díaz, The Brief Wondrous Life of Oscar Wao, 2017, 335 blz.
Gekocht: april 2018, Amazon.de
Uitgelezen: mei 2018
★★★★☆

Een bruisende roman die zich wisselend afspeelt in de Dominicaanse republiek en de Verenigde Staten. Over liefde en geweld onder de dictatuur. Over zonderlingen. De personages zijn nogal excentriek, waardoor het verhaal meer leest als een klucht dan als een tragische familiegeschiedenis.

Shirley Jackson, The Hounting of Hill House, 1959, 246 blz.
Gekocht: oktober 2017, Van der Velde 1
Uitgelezen: mei 2018
★★★★☆

Een klassieker uit de literatuur over huizen waarin het spookt. Dit wordt vaak als meesterwerk genoemd.

Ik vond het eerlijk gezegd wat tegenvallen. Het is geen onaardig boek, zeker niet in de beschrijving van de hoofdpersoon en haar gedachten. Maar het huis waarin zich alles afspeelt komt voor mij niet tot leven. In een groot deel van het boek wordt veelvuldig verteld dat het een eng, kwaadaardig huis is, maar als er uiteindelijk daadwerkelijk rare dingen beginnen te gebeuren, dan komt dat op mij niet overtuigend over. Het is geen meeslepend boek.

Een ander boek van Shirley Jackson, The Lottery and Other Stories, kon me meer boeien.

Martin E. P. Seligman, The Hope Circuit — A Psychologist’s Journey from Helplessness to Optimism, 2018, 433 blz.
Gekocht: april 2018, Amazon.de
Uitgelezen: april 2018
★★★☆☆

Dit boek lijkt een boeiende kijk te geven op de veranderende opvattingen in de psychologie over ruim de laatst halve eeuw. Maar ik vraag me af in hoeverre het beeld dat de schrijver schets overeenkomt met de werkelijkheid. Dit is de autobiografie van een psycholoog die een zeer hoge pet op heeft van zichzelf en zijn opvattingen, en die andere opvattingen maar dom vindt. Hij schept graag op over zijn genialiteit, en over het feit dat alleen de meest geniale psychologen voor hem willen werken. Hij werpt zich op als de voorvechter van de positieve psychologie, maar over wat dat inhoudt blijft hij vaag. Hij kan niet nalaten veelvuldig de goede resultaten van de positieve psychologie te benadrukken. Kritiek op zijn ideeën ontbreken uiteraard.

De titel van het boek slaat op ontdekkingen die hij niet zelf heeft gedaan, maar waaraan hij achteraf de naam hope circuit heeft gegeven, en hij doet net alsof het met zijn naamgeving pas van belang is geworden.

Andrew Michael Hurley, The Loney, 2014, 360 blz.
Gekocht: maart 2018, Van der Velde 1
Uitgelezen: april 2018 ★★★☆☆

The Loney, een onherbergzaam oord aan de noordwestkust van Engeland, is een gebied waar een zekere dreiging van uitgaat, een dreiging die dit boek zijn griezelige sfeer zou moeten geven. Dat is de indruk die de kafttekst wekt. Maar dat valt tegen. Het gaat meer over de personages, hun onderlinge relaties, zoals weerspiegeld in hun gedrag tijdens hun reis naar The Loney en hun verblijf daar in hun vakantieverblijf. Het gebied zelf, The Loney, en wat zich daar voor sinistere zaken afspelen, dat komt amper uit de verf. En veel verhaal heeft dit boek ook niet.

Sara Baume, A Line Made by Walking, 2017, 307 blz.
Gekocht: maart 2018, Van der Velde 3
Uitgelezen: maart 2018
★★★★☆

Een jonge vrouw trekt zich na een inzinking terug in het vervallen huis van haar overleden oma, in een dunbevolkt deel van Ierland. Ze sluit zich steeds meer af van de mensen, mijmerend over haar eigen gebreken. Dat klinkt saai, en dat is ook saai in de meeste gevallen. Maar niet in dit boek. Sara Baume kan prachtig schrijven, en ze geeft haar protagonist een stem die je door laat lezen tot diep in de nacht.

Dit boek is om een of andere reden in het Nederlands vertaald onder de titel Zevenduizend eiken.

Een ander boek van deze schrijfster, Spill Simmer Falter Wither, staat hoog op mijn verlanglijst.

Lisa McInerney, The Glorious Heresies, 2015, 371 blz.
Gekocht: oktober 2016, Van der Velde 3
Uitgelezen: maart 2018
★★★★★

Jong verliefden, een verstoten moeder, grote en kleine criminelen, en hoe hun levens verstrikt raken, in Cork, een havenplaats in het zuiden van Ierland, de op een na grootste stad van het land. Over de worsteling voor een beter leven, waarin sommigen slagen, terwijl anderen worden opgeslokt door de onderwereld.

Een sprankelende roman, met echte mensen, levende dialogen, en een verhaal dat je niet onberoerd laat.

Het vervolg, The Blood Miracles, staat hoog op mijn verlanglijst.

C.M. Kornbluth, The Best of C.M. Kornbluth, 1976, 338 blz.
Gekocht: februari 2000, Antiquariaat Sphinx
Uitgelezen: maart 2018
★★★★☆

Een bloemlezing van de sf-verhalen van Kornbluth, samengesteld in ingeleid door Frederik Pohl, ook sf-schrijver, en een goede vriend van Kornbluth.

De verhalen stammen uit de periode 1941 tot 1958, het jaar waarin Kornbluth overleed.

Sf-verhalen van 60 jaar oud en nog ouder. Zijn die nog relevant in een wereld die technologisch snel verandert? Ik vond de verhalen opvallend ongedateerd. Er zitten werkelijk juweeltjes tussen. Natuurlijk is bij weinig schrijvers elk verhaal een voltreffer, maar alles bij elkaar is dit boek een zeer boeiende verzameling.

Jennifer Ackerman, The Genius of Birds, 2016, 340 blz.
Gekocht: augustus 2017, Amazon.de
Uitgelezen: februari 2018
★★★☆☆

Een interessant boek. Vogels zijn zoveel slimmer dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Een saai boek. Veel herhaling. Veel opsommingen van allerlei onderzoekjes. Het wordt nogal langdradig.

Als je het nog niet gelezen hebt, lees dan eerst het fascinerende The Thing with Feathers, van Noah Strycker.