flashofgod:

Bernd and Hilla Becher, Lime Kilns, Brielle, Holland, 1968.

Herman Sandman, De lange leegte, 2011, 175 blz.
Gekocht: februari 2012, Godert Walter
Uitgelezen: augustus 2018
★★★★★

Prachtige verhalen over het leven in de veenkoloniën. De schrijver is een jaar jonger dan ik, en in mijn lagereschooltijd woonden we hemelsbreed slechts een paar kilometer bij elkaar vandaan. Veel herkenning dus. Niet in het leven dat de schrijver leidt, dat is heel anders dan dat van mij, maar in de beschrijvingen van de streek en de mensen.

Jean-Marc van Tol, Musch — Johan de Witt trilogie I, 2018, 510 blz.
Gekocht: juni 2018, ’t Hartje
Uitgelezen: juli 2018
★★★★★

Een heuse historische roman. Een genre dat ik zelden lees, en dan niet met groot genoegen. Maar dit is een uitzondering.

Het taalgebruik is wat stijfjes, vooral in de dialogen, maar dat is wellicht met opzet. Zo sprak men vroeger, in de betere kringen, neem ik aan.

Het is een dikke pil. Ik ben er een tijdje zoet mee geweest. En het heeft me geboeid. Het is het eerste deel van een trilogie over Johan de Witt. Dit deel speelt in 1650. Het gaat voornamelijk over politiek gekonkel, over conflicten tussen de steden die onafhankelijkheid willen, en een prins van Oranje die de macht over heel het land wil hebben. Spil in dit eerste deel van de trilogie is Cornelis Musch, griffier der Staten-Generaal, berucht om z'n corruptie.

Het geeft een goed tijdbeeld, en blijft beter hangen dan een geschiedenisboek. De schrijver baseert zicht uitgebreid op geschiedkundige bronnen.

Simon L. Lewis and Mark A. Maslin, The Human Planet — How We Created the Anthropocene, 2018, 463 blz.
Gekocht: juni 2018, Van der Velde 3
Uitgelezen: juli 2018
★★★☆☆

Het begin is boeiend. Leerzaam. Over de indeling van geologische tijd. Over ijstijden. Over de impact van de mensen op leven en klimaat in de loop der tijd. Wist je dat als de mens er niet was geweest er nu weer een ijstijd zou zijn? En dat heeft niets met het recente verstoken van fossiele brandstoffen te maken.

Het laatste deel van het boek is vervelend. Het gaat over hoe we recente periodes moeten noemen, en wat voor status die periodes moeten hebben, en wanneer die periodes precies zijn begonnen. Wie bepaalt dat, en hoe? Het gaat in dit deel meer om de reputatie van geologen dan om wetenschap.

wolveswolves:

By Jenn Rich

Robert Goddard, Into the Blue, 1990, 542 blz.
Gekocht: februari 2014, Mamamini /gebruikt
Uitgelezen: juni 2018
★★★☆☆

Een detective van een schrijver die blijkbaar veel van dit soort boeken schrijft. Het boek is onderhoudend, maar de verwikkelingen worden nogal bepaald door grote onwaarschijnlijkheden. Een boek van vermaak zonder lering, voor als je niks beters te lezen hebt, want je bent er wel even mee zoet.

María Gainza, Oogzenuw, 2014, 188 blz.
Gekocht: mei 2018, ’t Hartje
Uitgelezen: juni 2018
★★★★☆

Argentijnse verhalen waarin fictie vermengd wordt met verhandelingen over kunst. Om deze verhalen te waarderen is het raadzaam om Google onder handbereik te houden zodat je de besproken schilderijen zelf kunt bekijken.

De vermenging van fictie en kunstbespreking blijkt zeer goed te werken, al kan ik me de vervoering die de personages ervaren bij het zien van een schilderij niet voorstellen.

Robert Penn, The Man Who Made Things Out of Trees, 2015, 241 blz.
Gekocht: januari 2018, Van der Velde 3 /uitverkoop
Uitgelezen: mei 2018
★★★☆☆

Een zeer interessant onderwerp, goed verteld, maar compleet zonder spanning. Het vraagt daarom wel wat doorzettingsvermogen om dit boek uit te lezen.

Voor de liefhebbers van slow reading.

Caitlin Doughty, From Here to Eternity — Traveling the World to Find the Good Death, 2017, 248 blz.
Gekocht: november 2017, Amazon.de
Uitgelezen: mei 2018
★★★★☆

Een mooi vervolg op Smoke Gets In Your Eyes. Caitlin Doughty trekt de wereld over op zoek naar rituelen rond begrafenissen en andere manieren om met de doden om te gaan. Daar zijn rituelen bij die heel anders zijn dan wat je in het westen gewend bent. Sommige van die rituelen spreken mij wel aan, andere zijn me te bizar.

Caitlin Doughty schrijft prachtig.

blurredlines2016:

almavio:

Cecil Beaton (1904-1980) | Marilyn Monroe, 1956

…..

Fiona Mozley, Elmet, 2017, 311 blz.
Gekocht: augustus 2017, Amazon.de
Uitgelezen: mei 2018
★★★★☆

Na Exit West en Solar Bones is dit het derde (en laatste) boek van de Man Booker prize 2017 longlist dat ik lees.

Bij een eerdere leespoging had ik het boek na een enkel hoofdstuk weggelegd. Pas veel later ben ik er opnieuw in begonnen. Het is een boek waar je je even aan over moet geven, maar dan sleept het je al snel mee.

Citaat van Amazon:

The family thought the little house they had made themselves in Elmet, a corner of Yorkshire, was theirs, that their peaceful, self-sufficient life was safe. Cathy and Daniel roamed the woods freely, occasionally visiting a local woman for some schooling, living outside all conventions. Their father built things and hunted, working with his hands; sometimes he would disappear, forced to do secret, brutal work for money, but to them he was a gentle protector.

Narrated by Daniel after a catastrophic event has occurred, Elmet mesmerizes even as it becomes clear the family’s solitary idyll will not last. When a local landowner shows up on their doorstep, their precarious existence is threatened, their innocence lost. Daddy and Cathy, both of them fierce, strong, and unyielding, set out to protect themselves and their neighbors, putting into motion a chain of events that can only end in violence.

As rich, wild, dark, and beautiful as its Yorkshire setting, Elmet is a gripping debut about life on the margins and the power—and limits—of family loyalty.

Bill Burnett, Dave Evans, Designing Your Life — Build a life that works for you, 2016, 205 blz.
Gekocht: april 2018, Van der Velde 3
Uitgelezen: mei 2018
★★★☆☆

Bezit je de volgende eigenschappen?

  • Amerikaans staatsburger, wonend in de VS
  • jong
  • welgesteld
  • hoog opgeleid
  • extravert
  • twijfelend over je carrièreplanning

Dan is Designing Your Life het boek voor jou.

Andere lezers kunnen er misschien een of twee bruikbare ideetjes uithalen.