Mathijs Deen, De Wadden — Een geschiedenis, 2013, 335 blz.
Gekocht: september 2016, Van der Velde 3
Uitgelezen: september 2018
★★★★☆

Literaire non-fictie van het betere soort. Over een gebied dat gewoonlijk ver buiten de boeken over de vaderlandse geschiedenis wordt gehouden, omdat het nationaal gezien politiek en economisch van minder belang is, een gebied met eilanden waarvan de laatste pas sinds kort na de Tweede Wereldoorlog bij Nederland is ingelijfd. Een gebied ook met bewoners die zich graag afzijdig hielden van het Hollandse gekrakeel. En een gebied met een heel eigen, en zeer bewogen geschiedenis. Mathijs Deen kan er fantastisch over vertellen.

Louis Stiller, Gasland — Nederland wordt wakker geschud, 2018, 271 blz.
Gekocht: augustus 2018, Godert Walter
Uitgelezen: september 2018
★★★★★

Zeer belangrijk en boeiend boek. Over de aardbevingen en de ellende voor de inwoners van het aardbevingsgebied (eerste deel van het boek), over de geschiedenis van de olie- en gaswinning in Nederland (tweede deel), en over de zoektocht naar alternatieven voor het gas (derde deel).

Louis Stiller is een geweldige schrijver, die een flinke bult interviews en gedegen onderzoek heeft omgezet in een ware page-turner.

Esther Gerritsen, Broer, 2016, 94 blz.
Gekregen: maart 2016, Van der Velde 3 /boekenweekgeschenk
Uitgelezen: augusts 2018
★★★☆☆

Esther Gerritsen, De trooster, 2018, 211 blz.
Gekocht: augustus 2018, Godert Walter
Uitgelezen: september 2018
★★★★☆

Het korte (want boekenweekgeschenk) Broer vond ik vlot geschreven, maar was me wat te oppervlakkig. Ik was nieuwsgierig naar een langere roman van deze schrijfster. Dat werd De trooster. Ook een mooi boek, maar gezien het onderwerp had er wat mij betreft meer in kunnen zitten. Het was me nog te licht.

Paolo Cognetti, De acht bergen, 2016, 239 blz.
Gekocht: mei 2018, ’t Hartje
Uitgelezen: augustus 2018
★★★★☆

Mooi geschreven, maar ook wel een beetje saai. Twee jongens, ze groeien op, ze worden oud, eentje gaat dood. Hun leven in de bergen en elders. Meer is het eigenlijk niet.

Brock Bastian, The Other Side of Happiness — Embracing a More Fearless Approach to Living, 2018, 188 blz.
Gekocht: augustus 2018, Amazon.de
Uitgelezen: augustus 2018
★★★☆☆

Een boek met interessante ideeën dat helaas niet goed leesbaar is omdat het gebukt gaat onder hetzelfde euvel als zoveel boeken over psychologie: een eindeloze opsomming van experimenten. Waarom toch? Populairwetenschappelijke boeken uit andere vakgebieden bezondigen zich hier niet aan.

De boodschap van het boek, kort door de bocht: van pijn word je een beter mens dan van het najagen van geluk.

Fieke Gosselaar, Het land houdt van stilte, 2018, 196 blz.
Gekocht: augustus 2018, Van der Velde 3
Uitgelezen: augustus 2018
★★★★★

Finsterwolde, Ganzedijk, Hongerige Wolf, Kostverloren, Nieuwe Statenzijl, en achter de dijk de Dollard met z'n verdronken dorpen. Weidsheid. Leegte. De enkeling die hier naartoe trekt doet dit om het leven te ontvluchten. Verhalen zijn er genoeg in deze streek, kleine en minder kleine. Fieke Gosselaar vertelt met een liefde voor het alledaagse, over mens en landschap, een hartverwarmende roman.

flashofgod:

Bernd and Hilla Becher, Lime Kilns, Brielle, Holland, 1968.

Herman Sandman, De lange leegte, 2011, 175 blz.
Gekocht: februari 2012, Godert Walter
Uitgelezen: augustus 2018
★★★★★

Prachtige verhalen over het leven in de veenkoloniën. De schrijver is een jaar jonger dan ik, en in mijn lagereschooltijd woonden we hemelsbreed slechts een paar kilometer bij elkaar vandaan. Veel herkenning dus. Niet in het leven dat de schrijver leidt, dat is heel anders dan dat van mij, maar in de beschrijvingen van de streek en de mensen.

Jean-Marc van Tol, Musch — Johan de Witt trilogie I, 2018, 510 blz.
Gekocht: juni 2018, ’t Hartje
Uitgelezen: juli 2018
★★★★★

Een heuse historische roman. Een genre dat ik zelden lees, en dan niet met groot genoegen. Maar dit is een uitzondering.

Het taalgebruik is wat stijfjes, vooral in de dialogen, maar dat is wellicht met opzet. Zo sprak men vroeger, in de betere kringen, neem ik aan.

Het is een dikke pil. Ik ben er een tijdje zoet mee geweest. En het heeft me geboeid. Het is het eerste deel van een trilogie over Johan de Witt. Dit deel speelt in 1650. Het gaat voornamelijk over politiek gekonkel, over conflicten tussen de steden die onafhankelijkheid willen, en een prins van Oranje die de macht over heel het land wil hebben. Spil in dit eerste deel van de trilogie is Cornelis Musch, griffier der Staten-Generaal, berucht om z'n corruptie.

Het geeft een goed tijdbeeld, en blijft beter hangen dan een geschiedenisboek. De schrijver baseert zicht uitgebreid op geschiedkundige bronnen.

Simon L. Lewis and Mark A. Maslin, The Human Planet — How We Created the Anthropocene, 2018, 463 blz.
Gekocht: juni 2018, Van der Velde 3
Uitgelezen: juli 2018
★★★☆☆

Het begin is boeiend. Leerzaam. Over de indeling van geologische tijd. Over ijstijden. Over de impact van de mensen op leven en klimaat in de loop der tijd. Wist je dat als de mens er niet was geweest er nu weer een ijstijd zou zijn? En dat heeft niets met het recente verstoken van fossiele brandstoffen te maken.

Het laatste deel van het boek is vervelend. Het gaat over hoe we recente periodes moeten noemen, en wat voor status die periodes moeten hebben, en wanneer die periodes precies zijn begonnen. Wie bepaalt dat, en hoe? Het gaat in dit deel meer om de reputatie van geologen dan om wetenschap.

wolveswolves:

By Jenn Rich

Robert Goddard, Into the Blue, 1990, 542 blz.
Gekocht: februari 2014, Mamamini /gebruikt
Uitgelezen: juni 2018
★★★☆☆

Een detective van een schrijver die blijkbaar veel van dit soort boeken schrijft. Het boek is onderhoudend, maar de verwikkelingen worden nogal bepaald door grote onwaarschijnlijkheden. Een boek van vermaak zonder lering, voor als je niks beters te lezen hebt, want je bent er wel even mee zoet.