Clive Barker
Abarat
kinderboek, geïllustreerd, 420 blz, 2002
Dit boek is een feest om door te bladeren. Meer dan 100 illustraties in kleur, geschilderd door Clive Barker zelf. Zeer bizarre afbeeldingen, zijn het, het hele palet van Barkers verbeeldingskracht.

Helaas valt het verhaal wat tegen. Eigenlijk is er niet zoveel verhaal. De tekst zelf heeft eveneens het meest weg van een prentenboek. De jonge heldin heeft een opeenvolging van ontmoetingen met bizarre creaturen. Kleinere en grotere vreemde voorvallen, een hele stoet van bonte personages, maar waar moet het allemaal toe leiden? Nergens krijgen de gebeurtenissen enige diepgang. Het blijft bij een naïef escapisme.

420 pagina's was mij veel te lang voor zo weinig verhaal. Ik kan het zo gauw niet vinden, maar ik dacht dat dit het eerste deel is van wat een vierdelige serie moet worden. Genoeg beginnetjes in dit boek voor grotere verhaallijnen. Maar eerlijk gezegd, dit boek doet mij niet in spanning uitzien naar het vervolg.

Misschien dat kinderen dit boek meer kunnen waarderen. Het is tenslotte bedoeld als kinderboek, al heb ik ook daar weer m'n twijfels bij. Echt kinderlijk is het allerminst, en kunnen kinderen hier hun aandacht bijhouden? En ouders die dit boek hebben gelezen zullen misschien terughoudend zijn dit boek aan al te kleine kinderen te geven. Clive Barker blijft Clive Barker, en er komen behoorlijk enge beelden in dit boek voor, nu ook nog eens geïllustreerd. Niets mis met een paar gezonde nachtmerries op jonge leeftijd, maar ouders kunnen soms nogal overbezorgd reageren.

Wie een goed kinderboek wil lezen van Clive Barker, ook boeiend voor volwassen, die zou The Thief of Always kunnen proberen.