This is the way the world ends. . .

`The sheep shall be the first sign. Those that frolic and hop will detonate with great concussions, The strongest glues will not hold them, their suffering will go unheeded, Until the great Triangles depart.'

From the Lost Centuries of Nostradamus: Quatrain v11.5

. . . not with a bang but a baaaaaaaaaaaaaaooom

Matthew Thomas
Before and After
roman, 1999, 425 pagina's
genre: satire, griezelroman
waardering: 8.0
Na Good Omens van Pratchett en Gaiman is dit het tweede boek over Armageddon. Profetieën, natuurrampen, bovennatuurlijke rampen, en dogma's die tot waanzinnige misverstanden leiden. Ook in dit boek wordt het christelijk doemdenken flink op de hak genomen. Waar Good Omens ironie gebruikt, neigt dit boek meer naar sarcasme. Dit boek zal voor meer christenen aanstootgevend zijn dan Good Omens.

De stijl doet denken aan Good Omens, en aan boeken van Douglas Adams (Hitch-Hiker's Guide...). De humor van Matthew Thomas komt soms nogal geforceerd over, maar voor een eerste roman is dit toch een opmerkelijk werk. Het grote aantal komische vergelijkingen werkt soms storend. De absurditeiten van mensen en andere demonen worden flink uitvergroot, met nadruk op de hilariteit, waardoor de vele personages niet optimaal uit de verf komen.

Ondanks de wat haperende stijl is Before and After een zeer vermakelijk boek. Let ook eens op de titels van de hoofdstukken (een stuk of honderd schat ik). Het zijn allemaal verwijzingen naar titels van films, popliedjes en bekende uitdrukkingen. Een leuke puzzel om de verwijzingen te vinden. Sommigen liggen meer voor de hand dan anderen:

etc.