Paul Magrs & Jeremy Hoad
Doctor Who — The Blue Angel
sf-roman, 1999, 279 blz.
Een warrig boek. Boeiend, maar warrig.

Ik kreeg deze pocket bij een kiosk/boekwinkeltje, zeven jaar geleden. Waarom weet ik niet meer. Het is geen promotie-uitgave of zo.

Het boek is uitgegeven door de BBC. Wat verwacht je dan? Broodschrijvers (een duo) in dienst van een omroep die wat wil verdienen aan een formule, die op dat moment slapende is? Dat viel mee. Ik was aangenaam verrast door het niveau van dit boek. Het kan zich prima meten met de betere sf-literatuur. Zijn er meer van dit soort pockets, vraag ik me af? Meer auteurs die dit soort boeken voor de BBC maken, en zijn die even goed?

Het verhaal? Zal ik niet op ingaan. Goed verhaal, daar niet van, maar je kunt het beter zelf lezen.

Aan de ene kant is dit een zeer prettig boek om te lezen. De stijl van schrijven is sterk en vloeiend. Mooi proza. Aan de andere kant is het ook een lastig boek om te lezen. Er zijn passage die in de ik-vorm zijn geschreven, zonder dat mij direct duidelijk is wie er aan het woord is. En er zijn nogal wat personages in dit boek.

En dan zijn er twee verhaallijnen met de dokter die door elkaar verteld worden. In de ene verhaallijn is de dokter op aarde, in de andere ergens ver weg buiten het universum. Die verhaallijnen spelen zich inderdaad gelijktijdig af, maar de dokter zelf maakt de ene verhaallijn mee na de andere verhaallijn. En dat is niet de enige complicatie met door de tijd reizende personages.

Alles bij elkaar zorgde het ervoor dat ik de draad geregeld kwijt raakte. En toch was het een genoegen om te lezen, om de impressies die het achterlaat. Misschien moet ik het nog eens lezen.

Zoals het hoort bij Doctor Who, veel fantastisch gebeurtenissen, wezens, plaatsen. De vergelijking met de tv-serie kon ik niet lang volhouden. Is de dokter in de recente tv-serie een rebbelaar op speed, in het boek is ie nogal karig met woorden. Er is tijd voor introspectie, existentialistische vragen in het bestaan met natuurwetten die niet de onze zijn. De vraag, wat is werkelijkheid eigenlijk? Niet diepgravend, met net prikkelend genoeg om over door te mijmeren.

Leuk boek.