Walter Moers
Die 13½ Leben des Käpt'n Blaubär
geïllustreerde roman, 1999
Ik heb dit boek gelezen in Nederlandse vertaling:
De 13½ levens van kap'tein Blauwbeer
De helft van de levensherinneringen van een zeebeer; met talrijke illustraties en met citaten uit het Verklarend lexicon van wonderen, organismen en verschijnselen van Zamonië en omgeving van prof.dr. Abdullah Nachtegael
vertaald door Frans Hille, 557 blz.
Walter Moers is schrijver en striptekenaar. Hij bedacht onder ander Käpt'n Blaubär, verteller van sterke verhalen, en al jarenlang populair bij jonge Duitse tv-kijkers. Zie bijvoorbeeld: Käpt'n Blaubär.

In 1999 schreef Walter Moers het lijvige boekwerk over de eerste 13½ levens van deze grote avonturier. Een verzameling van de meest uitzinnige belevenissen, ontmoetingen met een bonte stoet fantastische creaturen, rijk geïllusteerd door de schrijver zelf. Een kinderboek, maar met een filosofische ondertoon die pas door volwassen lezers gewaardeerd zal kunnen worden.

Een prachtig avonturenboek, zeer de moeite waard. Af en toe stokt het verhaal wel wat, vooral als de schrijver zich verliest in uitvoerige beschrijvingen. Walter Moers is ook woordkunstenaars, en misschien komt in deze passages het boek in vertaling niet helemaal tot z'n recht. Toch maar eens het origineel lezen.