Vonne van der Meer
Het limonadegevoel & latere verhalen
verhalen, 1985, 2005, 235 blz.
Dit boek bevat de verhalen uit twee eerder verschenen bundels, Het limonadegevoel en andere verhalen (1985) en Nachtgoed (1993), en de verhalen Zwerfkat, geschreven voor de Margriet, en Bericht uit de bezemkast, verschenen in Tirade.

Vooral het eerste deel bevat veel verhalen met een hoog vrouwentijdschriftgehalte. Ontboezemingen over relatie- en gezinsproblemen, over een ongelukkige zwangerschap. Niet dat dit slechte verhalen zijn, integendeel. De stijl van Vonne van der Meer is mooi en helder, al haar verhalen zijn ingenieus van opbouw, haar dialogen levensecht. Maar het zijn van die persoonlijke verhalen waarvan ik het idee heb dat ze mij niet aangaan. Dat de ik-persoon dan ook nog de naam van de schrijfster heeft helpt mij ook niet echt over m'n schroom heen.

Gelukkig zijn er voldoende verhalen die dit niveau ontstijgen. Daarbij zijn weer verhalen over liefde en relaties, maar ook twee verhalen over sinterklaas zoals je ze nog nooit hebt gelezen, verhalen over stierenvechten, en verschillende verhalen met een eigenzinnige kijk op de ouderdom. En dan blijkt dat Vonne van der Meer goed overweg kan met deze vorm. Joanne Harris schrijft in het voorwoord van haar verhalenbundel Jigs & Reels:

A good short story — and there are some very good short stories out there — can stay with you for much longer than a novel. It can startle, ignite, illuminate and move in a way that the longer format cannot. It is often troubling, often frightening or subversive. It provokes questions, whereas most novels tend to try to answer them.

Vonne van der Meer gaat aardig in die richting.