A. S. Byatt
Little Black Book of Stories
griezelverhalen, 279 blz, 2003

A. S. Byatt is een literair schrijfster, onder andere winnares van de Booker Prize, die houdt van een goed, duister, kort verhaal. In Little Black Book of Stories zijn vijf verhalen gebundeld.

Ik heb de laatste jaren heel wat korte griezelverhalen gelezen. Ik las bundelingen als The Mammoth Book of Best New Horror, en het was een openbaring voor me, dat dit genre juist in het korte verhaal op zo'n hoog niveau staat. Alsof het korte verhaal het natuurlijk domein is van de horror.

En dan vind ik dit boek, Little Black Book of Stories, vijf verhalen van één schrijfsters, en die verhalen stijgen stuk voor stuk nog eens uit boven wat ik lees in Best New Horror.

Duistere verhalen. Een verhaal met een heus monster, een verhaal dat gebaseerd lijkt te zijn op een IJslandse legende, verontrustende verhalen, de horror slechts aangeduid of vermoed. Nooit worden de geheimen volledig prijsgegeven. Bovenal is elk verhaal van een ontroerende schoonheid.

A. S. Byatt heeft al heel wat romans en verhalenbundels op haar naam staan, waar ik zeker meer van wil lezen. Haar stijl is ongekend sprankelend en erudiet, en ze beheerst de vertelkunst op een hoog niveau. Geen literaire uitweidingen of zijsprongen. De verhalen zijn compact en solide, je kunt ze zo oppakken, ronddraaien in je hand, en in volle pracht bewonderen.

Een recensent in de Guardian schrijft onder andere:

Its five stories are self-consciously dark, full of ghosts and fetches, grieving creatures and "dark things made of common materials" which lift "the corner of the blanket that covered the unthinkable". Yet it is a delightful collection. It is her sparest, and her richest. It is bleak then surprisingly funny, very dark indeed then full of inconceivable sources of light.

De volledige recensie vind je op onderstaande site. Ik raad je aan deze recensie pas te lezen als je het boek uit hebt. Er staan teveel spoilers in.

Guardian Unlimited Books | By genre | Review: Little Black Book of Stories by AS Byatt