Kai Meyer
Loreley
roman, 1998, 398 blz
Er was eens een mooie jonge vrouw met de naam Loreley. Overmand door liefdesverdriet gooide ze zich van de rotsen in de rivier de Rijn. Ze veranderde in een sirene, en in die gedaante lokt ze, tot op heden, vanaf de berg met haar gezang schippers in de dood.

Deze legende is nog niet zo oud. In 1802 schreef Clemens Brentano de roman Godwi, waarin hij het verhaal van de schone en ongelukkige Lore Lay verwerkt. Dat verhaal is gemuteerd tot de legende zoals we die nu kennen.

Die legende mag jong zijn, de Loreleyrots, of Lurlinberg zoals het vroeger heette, wordt al zeer lang omgeven door vele legendes, ook al in 1319, het jaar waarin Kai Meyer zijn roman laat beginnen. In een tijd waarin mensen misschien iets meer geloofden in het bestaan van boze feeën is het niet wonderbaarlijk daadwerkelijk oog-in-oog te komen staan met ongrijpbare en demonische verschijningen.

De schrijver weet op prachtige wijze geschiedenis en legendes met elkaar te vervlechten. Niet alleen put hij uit de rijke legendes rond de Lurlinberg, ook gebruikt hij historische voorvallen, historische plaatsen zoals de burcht Rheinfels, bewoont door graaf Wilhelm von Katzenelnbogen (!), en schept een kleurrijk beeld van het leven met zijn gebruiken die ons nu heel wonderbaarlijk toeschijnen.

Zowel de legendes als de historische achtergronden worden in het nawoord door de schrijver toegelicht. Het is verstandig dat nawoord niet te lezen voor je het boek uit hebt, als je wilt dat de loop van het verhaal een verrassing blijft.

Bovenal is het boek een vlot en spannend verhaal, met humor, schoonheid, en met de nodige scènes die je de rillingen over de rug doen lopen. Over mensen van vlees en bloed die elkaars pad en het pad van sprookjesfiguren kruisen, zonder dat het een vloekt bij het ander. Misschien niet de werkelijkheid zoals de Middeleeuwers die ervaarden, maar wel een waarvan de lezer zich kan voorstellen dat het de beleveniswereld van de mens in de Middeleeuwen zou zijn.

Kai Meyer is een begenadigd verteller die al vele romans heeft geschreven gebaseerd op historische gebeurtenissen en legendes. Een schrijver waarvan ik zeker meer boeken wil lezen. Zijn schrijfstijl is vlot, beeldend, nooit langdradig. Personages worden overtuigend weergeven. Zelfs in de beschrijving van heldendaden wordt de auteur nooit dweperig. De dialogen zijn sterk. De personages zijn complex en behouden in uiterst bizarre omstandigheden al hun menselijke trekken.