E.T.A. Hoffmann
Der Sandmann und andere Nachtstücke
Herausgegeben von dem Verfasser der Fantasiestücke in Callots Manier
Könemann Verlagsgesellschaft, 1994, 354 blz
oorspronkelijk 1816/1817
Inhoud:

Nachtstücke - Erster Teil
  1. Der Sandmann
  2. Ignaz Denner
  3. Die Jesuiterkirche in G
  4. Das Sanctus
Nachtstücke - Zweiter Teil
  1. Das öde Haus
  2. Das Majorat
  3. Das Gelübde
  4. Das steinerne Herz

  1. Über diese Ausgabe
  2. E.T.A. Hoffmann - Leben und Werk

Gothic begon in Engeland, met The Castle of Otranto uit 1764. Dat wil niet zeggen dat gothic een puur Engelse aangelegenheid was. Onder andere Frankrijk en Duitsland hadden hun eigen interpretatie van het genre (zie The Cambridge Companion to Gothic Fiction). E.T.A. Hoffmann was een van de vertegenwoordigers van de vroege Duitse gothic.

De Nachtstücke is een verzameling van acht verhalen, van wisselende kwaliteit. Er zitten spannende verhalen tussen, zoals het beroemde Der Sandmann, en verder vooral Ignaz Denner en Das öde Haus. Ignaz Denner is typisch voor de Duitse gothic, het combineert griezelverhaal met struikroververhaal. Er zitten helaas ook mindere verhalen tussen, zoals Das Majorat (wat ook nog eens het langste is), dat begint als een spannend verhaal over een kasteel waarin het spookt, en waarin zich een gepassioneerde en verboden liefdesaffaire ontwikkelt, maar halverwege verzandt het in een taaie verhandeling over erfopvolging waar geen touw aan vast te knopen is.

Alles bij elkaar toch een zeer interessant boek. De taal is na bijna twee eeuwen nog goed te lezen. De stijl van schrijven is wel eens overdadig, wat niet altijd helpt om de aandacht er bij te houden.

Dunkle Ahnungen eines gräßlichen mir drohenden Geschicks breiten sich wie schwarze Wolkenschatten über mich aus, undurchdringlich jedem freundlichen Sonnenstrahl.