Dit is geen sf, dit is science + fiction
Terry Pratchett, Ian Stewart, Jack Cohen
The Science of Discworld
2000, 367 pagina's
waardering: 9.5
De tovenaars van de Ongeziene Universiteit op Schijfwereld voeren een experiment uit. Ze creëren een universum die geregeerd lijkt te worden door regels, waarin een planeet onder de loep wordt genomen waarop leven ontstaat dat verdacht veel lijkt op dat op aarde. En ondertussen kibbelen de tovenaars voortdurend over wat er nu eigenlijk gebeurt in dat vreemde universum waar ze naar kijken, en waar het allemaal voor dient. Ponder Stibbons, de leider van het experiment, vat het zo samen:

THE RULES
1 Thing fall apart, but centres hold.
2 Everything moves in curves.
3 You get balls.
4 Big balls tell space to bend.
5 There are no turtles anywhere.
6 . . . It's so depressing.

Het boek bevat 45 hoofdstukken, afwisselend fictie, zich afspelend op de Ongeziene Universiteit, en populaire wetenschap. Samen vertellen ze over het ontstaan van het Universum, ons zonnestelsel, de aarde, het leven, de mens, en mogelijk de toekomst. Alles met de nodige humor en wijsheid die we kennen van Pratchett, en de verhelderende kijk op lastige wetenschappelijke ideeën zoals we die gewend zijn van Stewart en Cohen. Alles verteld met enthousiasme en met een gezonde dosis relativisme.

That which does not kill you can give you a really bad headache.

Dit is een heerlijk boek om te lezen. Goed toegankelijk voor iemand die wat huiverig is voor de wetenschap (maar toch wel nieuwsgierig). En verrassend genoeg voor iemand die al veel populair-wetenschappelijke boeken heeft gelezen.

Ook!